23.12.2024 Borsa İstanbul A.Ş tarafından yayınlanan yazıda “Bakanlık tarafından yapılan düzenleme ile 20.12.2024 tarihi ve sonrasında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gerçekleştirilecek işlenmemiş altın ithalatının mal mukabili ödeme şekli ile gerçekleştirilmesi uygun bulunmuştur” denmektedir.
Bununla ifade edilmek isteneni açıklamak gerekirse;
1- Ödeme şekilleri nelerdir?
Mal mukabili, peşin ve bedelsiz ödeme şekilleri paranın veya malın bedelinin nasıl ödeyeceğini gösteren şekillerdir.
2- Peşin ödeme şekli nedir?
Peşin Ödeme Şekli: parayı ithalattan önce transfer edip transfer ID numarası beyannamede gösterilir malın sahibi olarak ihracat istenilen 3. Bir firmaya da yapılabilir.
3- Bedelsiz ödeme şekli nedir?
Bedelsiz Ödeme Şekli: Mal firma tarafından işlenip tekrar aynı firmaya veya işaret ettiği firmaya dahilde işleme iznindeki (külçe veya mücevherat olarak) halinde ihracını belirtir. Buradaki ithalat-ihracatta alışveriş işçilik bedeli ile sınırlıdır.
4- Mal Mukabili ödeme şekli nedir?
Mal mukabili ödeme şekli: Ödemenin açık hesap olarak tanımlanacağı, ithalat esnasında ithal malın değerinin ödenmediği hallerde kullanılan bir tanımlamadır. Fatura bedeli üzerinden %6 KKDF fonuna tabidir.
Yazıda Belirtilen (DİR – Dahilde İşleme Rejimi)
Dahilde İşleme Rejimi olduğu için KKDF vergisinden muaf olduğu için Standart veya standart dışı altın Mal Mukabili Ödeme Şeklinde olsa dahi KKDF’den muaf olarak işlem yapılabilecektir. Borsa üyesi veya borsa üyesi olmayan firmalar Dahilde İşleme Rejimi kapsamında olmak şartı ile standart veya takoz külçeyi açık hesap olarak (borçlanarak) geçici ithal edip, işledikten sonra ürün olarak ihraç edebilirler.
Bunu örneklerle açıklamak gerekirse :
Örnek 1)
- Dubai’den A Firmasından 10 kg standart külçe altın Mal Mukabili olarak geçici ithal (DIR Kapsamında) ithal edilip altın değeri $900.000 ihracı 22 ayar bilezik $10.000 işçilik bedeli ile ihraç edildiğini düşünelim.
- İhracatçı malı $900.000 borçlanarak Dubai’den satın aldığı için günlük altın kurundan veya gelen kurdan satış yapabilir.
- Malı Dubai’ye gönderen firmaya veya üçüncü firmalara Altın Kıymeti + işçilik toplam tutarı üzerinden ihraç etmelidir.
• Dubai’ye aynı firmaya ihraç senaryosu:
İthalat beyannamesi İhracat beyannamesi
Ödeme şekli Mal mukabili | Mal mukabili
Tutar $900.000 | $910.000
Yurda Getirilecek Tutar veya Mahsup Edilecek Tutar
Dahilde işleme rejiminde gelen has altın karşılığı mücevherat ihracı yapıldığı için beyanname kapanacaktır, Dahilde işlemeden gelen sorumluluk sona erecektir.
Kambiyo Rejimi açısından aynı firmadan ithalat/ihracat yapıldığı için ithalat/ihracat bedelleri Banka Kanalıyla Mahsup edilip $10.000’lık ihracat işçilik bedeli getirilip Kambiyo hesabı kapatılacaktır. Bu yöntem küçük ihracatçının ihracat karşılığı ödemesini altın olarak (takoz/standart altın) alabilmesini pratikte sağlamış olacaktır.
Örnek 2)
Dubai’den alınan takoz/standart külçe altın işlenip 3. Ülkeye ve firmaya (Ör: 3. Ülke = Almanya satış yapılacaktır.)
Farklı firmaya satış senaryosu
İTHALAT BEYAN İHRACAT BEYAN
Ödeme şekli: Mal mukabili
Tutar: $900.000 Mal mukabili $910.000
Dubai firmasına $900.000 borçlu 3.Firmadan $10.000 alacaklı.
Dahilde işleme rejiminde gelen has altın karşılığı mücevherat ihracı yapıldığı için beyanname kapanacaktır, Dahilde işlemeden gelen sorumluluk sona erecektir.
Kambiyo Rejimi açısından ihracat bedeli 6 ay içerisinde Banka/Deklarasyon Kanalıyla yurda getirilmelidir.